top of page
  • Redactie

Infomail editie 71







Beste lezers,

 

We hebben weer ruim voldoende informatie voor je gevonden. Lees bijvoorbeeld de informatie over telefoonworkshops voor ouderen, over de rol die het Spinnenweb van Positieve Gezondheid kan hebben in de huisartsenpraktijk en over het onderzoek Vertrouwde Zorg. Ook de column van Katrien Luijkx over het verhuizen van haar moeder naar een zorgappartement is zeker de moeite van het lezen waard. Veel leesplezier! 

 

 

1. Thuisarts.nl: Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Patiëntenfederatie Nederland zijn onlangs een intensievere samenwerking aangegaan rondom de website Thuisarts.nl. De bundeling van krachten heeft als doel om de website verder te professionaliseren en een duurzame plek in het zorgstelsel te geven. Thuisarts.nl is in 2012 ontstaan op initiatief van het NHG en wordt nu met de inbreng van medisch specialisten en patiënten doorontwikkeld. De drie partijen zien de mogelijkheid om met Thuisarts.nl te komen tot eenduidige patiënteninformatie voor iedereen. Selma Tromp, bestuurslid Federatie Medisch Specialisten: “Op dit moment ontwikkelt bijna elk ziekenhuis eigen patiënteninformatie. Dat kost tijd en geld en patiënten ontvangen niet overal dezelfde informatie. Door alle patiënteninformatie te koppelen aan Thuisarts.nl kunnen we komen tot één centrale en betrouwbare bron.”

 

2. Telefoonworkshops voor ouderen: appen, internetbankieren, videobellen en scrollen op Instagram. Voor de meeste mensen spreekt het voor zich, maar nogal wat 65-plussers hebben moeite met al die digitale ontwikkelingen. Speciaal voor deze senioren organiseert telecomaanbieder Odido workshops waarin ouderen leren omgaan met hun telefoon of tablet. En hoe ze makkelijk en veilig internetten. Voor een gratis workshop aan een groep ouderen komen medewerkers van Odido langs op de gewenste locatie, bijvoorbeeld een buurt- of clubhuis. Tijdens de workshop worden geen producten of diensten van Odido verkocht, het draait uitsluitend om informatieverstrekking.

 

3. Meer Thuisplusflats in Rotterdam: De afgelopen jaren zijn er in Rotterdam zes bestaande seniorencomplexen omgevormd tot een Thuisplusflat. In Prins Alexander, Hoogvliet en IJsselmonde. Vanaf 2024 komen er 20 Thuisplusflats bij, verspreid over verschillende delen van de stad. Zelfstandig wonen voor 55- plussers, met activiteiten en zorg en ondersteuning binnen handbereik. Dat is de gedachte achter de Thuisplusflats. In elke thuisplusflat is een gemeenschappelijke ruimte waar activiteiten worden georganiseerd


4. Rapportage verkenning medisch en sociaal domein: In de nieuwsbrief van het Ben Sajet Centrum lazen wij over genoemde rapportage. Door de vergrijzing melden meer mensen zich bij de huisarts met medische klachten die voortkomen uit sociale problemen, zoals eenzaamheid. Het Ministerie van VWS wilde daarom weten hoe de samenwerking tussen het medische en het sociale domein kan worden verbeterd. Pieter Hilhorst heeft met Mary van den Wijngaart (EMMA) een verkenning uitgevoerd. Niemand is tegen samenwerking en er zijn ook goede voorbeelden als Welzijn op Recept, maar in de praktijk is het toch moeilijk om te doen wat met het oog op de vergrijzing nodig is. Daarom moet er meer sturing komen op de samenwerking.

 

5. Dalend vertrouwen van ouderen in de ouderenzorg: Ouderen verliezen het vertrouwen in de ouderenzorg door de wijze waarop die is georganiseerd: complex en gebaseerd op marktwerking. Dat verlies aan vertrouwen pakt anders uit voor ouderen uit lagere inkomensgroepen, concluderen Hanna Carlsson en Monique Kremer in hun kwalitatief onderzoek 'Vertrouwde Zorg'. De onderzoekers ondervroegen ruim vijftig 65-plussers uit verschillende inkomensgroepen in de regio Nijmegen en in Amsterdam en omstreken. Waarom is er eigenlijk zo weinig vertrouwen in de ouderenzorg? Zijn er ook verschillen tussen ouderen? En hoe pakt het gebrek aan vertrouwen uit voor het gevoel van mensen en de houding van ouderen ten aanzien van zorgorganisaties en professionals?

 

6. Aantal zwaarbelaste mantelzorgers dat zorgt voor 80+ ouders neemt toe: in Mantelkracht, de nieuwsbrief van MantelzorgNL, lazen wij een artikel over het CBS onderzoek 'Vader en moeder op leeftijd'. Mantelzorg door kinderen van 80- plussers. Hun aantal groeit en ze worden zwaarder belast. In het artikel een toelichting en een mogelijke oplossingsrichting. Omdat het past bij dit onderwerp: Het EO programma 'Dit is de kwestie' wijdde onlangs een uitzending aan mantelzorg in verpleeghuizen. Het programma kan je hier terugkijken.

 

7. Het Spinnenweb Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk:  Met de vragenlijst Positieve Gezondheid en het Spinnenweb kun je niet alleen je eigen gezondheid in kaart brengen, het is ook een gespreksinstrument dat hulpverleners kan helpen. Door de Coalitie Leefstijl is een video gemaakt waarin huisarts Hans Peter Jung laat zien hoe hij het Spinnenweb in zijn praktijk inzet. Het is natuurlijk niet alleen de huisarts die het Spinnenweb kan inzetten. Ook voor bijvoorbeeld POH's en doktersassistenten zijn er mooie mogelijkheden. 

 

8. Sociaal fitte wijken: de oogst van verkenning en onderzoek: een sociaal fitte wijk is een omgeving waar inwoners actief willen en kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven en het samenleven in de wijk. Ze zien mogelijkheden om hun gezondheid en welzijn te verbeteren en ervaren daar grip op. Hoe kom je tot sociaal fitte wijken en buurten? Om die vraag draait het Movisieproject Sociaal fitte wijken, dat onlangs is afgerond. Een casusbundel, twee aansprekende video's en een digitaal magazine geven het antwoord. In Rotterdam was de wijk Bospolder- Tussendijken bij het onderzoek betrokken.

 

9. Aafje in V&VN Magazine: 'Terug naar oude gebruiken.': op de website van onze partner Aafje vonden wij een leuk nieuwsbericht. Diversiteit en inclusie zijn complexe onderwerpen, vooral in de zorg. Dat weten ze bij Aafje als geen ander. Daarom was Aafje blij om te zien dat V&VN Magazine eind vorig jaar een hele editie aan het onderwerp wijdde. Een journaliste, die ook IG verzorgende is, liep een dagje mee met  Aafje medewerkster Vivian. Op een multiculturele afdeling van het Aafje Roo verpleeghuis in Capelle aan den IJssel. 

 

10. Congres Thuis in de wijk in Den Bosch: op 13 maart 2024 vond in Den Bosch het congres Thuis in de wijk; van woonzorgvisie naar werk in uitvoering plaats. Ook drie leden van het Ouderen- en Mantelzorgforum van Genero namen aan dit congres deel. Wij zijn blij dat we de resultaten met de lezers van onze Genero Infomail mogen delen. Behalve een beknopt verslag van het congres met inleidingen van onder meer trendwatcher Farid Tabarki en hoogleraar Marja Elsinga van de TU Delft, tref je een dertigtal presentaties van inspirerende voorbeelden uit het hele land aan. Sessies over onder meer cultuursensitieve zorg in Hengelo, wonen met zorg in Zierik7, mantelzorghofje Leeuwensteyn in Utrecht, Lang leven thuis in Osdorperhof en sessies van onze partners gemeente Rotterdam en tante Louise. Het congres werd bijgewoond door Hans Ton, directeur Wonen van het ministerie van BZK en Jan Megens, directeur WOZO van het ministerie van VWS. Een compliment voor Nestas voor de goede organisatie van het congres.

 

11. Verhuizing naar een zorgappartement: op de website van Mensgerichte Ouderenzorg, onderdeel van de Academische Werkplaats Tranzo van de Tilburg University, lazen wij een interessante column van Katrien Luijkx, hoogleraar mensgerichte ouderenzorg en maatschappelijke impact, over de verhuizing van haar moeder naar een nieuw zorgappartement. Behalve dat verhuizen naar een verpleeghuis een stressvolle gebeurtenis is, vergelijkbaar als elke andere verhuizing, blijkt uit onderzoek dat daar vaak nog bijkomt dat een zorgorganisatie niet goed is voorbereid en georganiseerd en dat de verhuizing plotseling en op korte termijn moet plaatsvinden.


Agenda:

* Lunchlezing ZorgSaamWonen: op 23 april 2024 van 12.00 tot 13.00 uur en digitaal. Kijk naar de première van de documentaire 'Samen onder één dak'. Maak kennis met Thuishuisprojecten. Een Thuishuis is een gewoon huis in een wijk, een kleinschalige woonvorm voor alleenstaande ouderen. 

 

*Zeeuwse Zorg Conferentie 'Leren transformeren': de Zeeuwse Zorg Coalitie organiseert op dinsdag 14 mei 2024 een conferentie voor iedereen die actief bezig is met de zorgtransformatie en de beweging van zorg naar gezondheid in Zeeland. Plaats van handeling: theater de Mythe in Goes, van 11.30 tot 18.00 uur. Toegang is gratis.

 

Met vriendelijke groet,

 

Juan en Jan 

Leden van het Ouderen- en Mantelzorgforum van Genero

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page