HET OUDEREN- EN MANTELZORGFORUM
"Niet over ons, zonder ons"
Het Ouderen- en Mantelzorgforum van Genero is een krachtig onderdeel van ons netwerk. Het forum fungeert als klankbord en denktank voor al onze partners. Zo staat het perspectief van ouderen altijd op ons netvlies. De leden leveren bovendien een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van welzijn en zorg voor ouderen. Ook participeren zij actief binnen onderwijs.
Een belangrijke doelstelling van het forum: ervoor zorgen dat inbreng van ouderen een grotere rol krijgt bij besluitvorming in het zorg- en welzijnsveld, oók bij gemeenten. Landelijk doet het forum dat door een vertegenwoordiging in de Raad van Ouderen.
HELPT U MEE?
Samen bereiken we meer
Het forum is een gemêleerd gezelschap van dames en heren met verschillende professionele en culturele achtergronden. Ze herkennen zich in de volgende profielschets van ouderen- of mantelzorgvertegenwoordiger:
• Zelfbewust, niet bang
• Gericht kunnen samenwerken
• Inleving in de wereld van de ouderen
• Gericht zoeken naar oplossingen
• Oog voor diversiteit
• De mogelijkheid en wil om met hun achterban contact op te nemen
Leest u deze profielschets en denkt u dat u ook een goede ouderen- en/of mantelzorgvertegenwoordiger zou kunnen zijn in ons ouderen- en mantelzorgforum? Neem contact op!
ONZE FORUMLEDEN:
ELLY BAL
Hier bij Geriatrisch Netwerk Rotterdam e.o., worden we gedreven door een enkel doel; een bijdrage leveren in het maken van een betere wereld voor iedereen. Ons besluitvormingsproces wordt bepaald door uitgebreide ervaringsgerichte studies en data evaluaties van hoge kwaliteit. Wij streven ernaar om door al onze bezigheden een positieve impact te hebben en productieve relaties op te bouwen.
ELLY BAL
Hier bij Geriatrisch Netwerk Rotterdam e.o., worden we gedreven door een enkel doel; een bijdrage leveren in het maken van een betere wereld voor iedereen. Ons besluitvormingsproces wordt bepaald door uitgebreide ervaringsgerichte studies en data evaluaties van hoge kwaliteit. Wij streven ernaar om door al onze bezigheden een positieve impact te hebben en productieve relaties op te bouwen.
Elly is 81 jaar en woont samen met haar man in Kralingen. Ze heeft een rijke geschiedenis als het gaat om opleiding en werk. Zo deed zij de opleidingen HALO, sociaal-cultureel werk, maatschappelijk werk, sociale gerontologie en sociologie. Haar kennis heeft zij ingezet bij een grote diversiteit aan banen. Nog altijd stroopt zij het liefst de spreekwoordelijke Rotterdamse mouwen op om meer aandacht voor welzijn te bereiken.
"Elk mens is aandacht waard, of het jongeren zijn of ouderen"
ELLY BAL-
ANTHONISSEN
JUAN SELEKY
Als, inmiddels gepensioneerd, beleidsadviseur zorg- en ouderenbeleid en andragoloog, heeft Juan (1950) altijd al waarde willen toevoegen aan beleidsontwikkeling en -uitwerking. Nu doet hij dat via GENERO, maar ook voor de Landelijke Stichting Molukse Ouderen en NOOM. Hij richt zijn pijlers hierbij niet enkel op zijn woonplaats Breda.
"Apa datang dari muka, jangan undure. Moluks voor: Wat er ook komt van voren, ga niet aan de kant"
COR HEUKELS
Cor (1952) is woonachtig in Schiedam en onze nieuwe voorzitter van het ouderenforum. Hij begon als politieagent op straat en eindigde zijn carrière als directeur van verschillende gevangenissen. Als voorzitter van SooS Blauwhuis zet hij zich volop in voor het hebben van een leuke oude dag. Maar ook voor goede woonvoorzieningen voor senioren maakt hij zich graag sterk.
"Blijf altijd bij je zelf, maak je niet groter dan je bent en zorg dat je voordat je verder/hoger wilt
eerst goed wordt in wat je doet."
HERMAN MEINHARDT
Herman (1948) zit al ruim zes jaar in het Ouderen- en Mantelzorgforum. Hij woont samen met zijn vrouw op een idyllische plek in Gorinchem. Zo nu en dan ontvangt hij hier nog patiënten in zijn haptotherapiepraktijk. Herman is naast zijn nauwe betrokkenheid bij GENERO ook afgevaardigde van ons forum binnen de Raad van Ouderen.
"Gebruik je mogelijkheden en kennis niet alleen voor je zelf, maar deel die met en voor anderen, want de maatschappij maken we samen."
JUAN SELEKY
Als, inmiddels gepensioneerd, beleidsadviseur zorg- en ouderenbeleid en andragoloog heeft Juan (1950) altijd al waarde willen toevoegen aan beleidsontwikkeling en -uitvoering. Nu doet hij dat via GENERO, maar ook voor de Landelijke Stichting Molukse Ouderen en NOOM. Hij richt zijn pijlers hierbij niet enkel op zijn woonplaats Breda.
"Apa datang dari muka, jangan undure. Moluks voor: wat er ook komt van voren, ga niet aan de kant."
ELLY BAL-ANTHONISSEN
Elly (1938) woont samen met haar man in Kralingen. Ze heeft een rijke geschiedenis als het gaat om opleiding en werk. Zo deed zij de opleidingen HALO, sociaal-cultureel werk, maatschappelijk werk, sociale gerontologie en sociologie. Haar kennis heeft zij ingezet bij een grote diversiteit aan banen. Nog altijd stroopt zij het liefst de spreekwoordelijke Rotterdamse mouwen op om meer aandacht voor welzijn te bereiken.
"Elk mens is aandacht waard, of het jongeren zijn of ouderen."
LENIE DE LEEUW
Geboren in Haarlem, nu wonend in het Zeeuwse Goes. Lenie de Leeuw (1939) heeft vele opleidingen genoten. Een greep hieruit: de opleiding tot doktersassistent, radiologisch laborante, drogist en medisch fotograaf. Behulpzaam zijn voor ouderen in de breedste zin van het woord is wat zij het liefste doet.
"Ik hoop met de ouderen een zinvol bestaan op te bouwen en hen vertrouwen te geven dat ook zij in deze maatschappij een rol hebben."
VALENTINE DE WAARD-BRUIJN
Valentine (1952) is woonachtig in Papendrecht en al ruim negen jaar betrokken bij GENERO. Daarnaast neemt zij deel aan de Wmo-adviesraad in Papendrecht en denkt zij actief mee bij de 50+ programmering van Schouwburg Kunstmin in Dordrecht. Valentine vindt het belangrijk dat in de zorg, vooraf en tijdig, de familie van verwanten wordt betrokken.
"Wat je vandaag kan doen, moet je niet tot morgen laten liggen."
MARIE-JEANNE
BOLTONG
Met haar ruime ervaring in advies en management binnen het Sociaal Domein bij zowel gemeentes als in de gezondheidszorg, is Marie-Jeanne een bruggenbouwer die houdt van het bedenken en implementeren van veranderingen. Marie-Jeanne (1954) is het nieuwste lid van het Ouderenforum. Ze is daarnaast ook actief bij Seniorenraad Breda, BredaPhoto2020 en bij 4HetLeven.
‘’Het adagium ‘Zo lang als mogelijk thuis wonen' is hard aan herwaardering en herdefiniëring toe’’
PIETER VAN LEENGOED
Pieter (1947) is een gepensioneerd huisarts en is samen met zijn echtgenote woonachtig in het voormalige praktijkpand. Hij vindt het belangrijk om vanuit ouderenperspectief zijn geluid te laten horen over ontwikkelingen in de maatschappij. De zoektocht naar woonzorgcombinaties als alternatief voor de verdwenen verzorgingshuizen heeft daarbij specifiek zijn aandacht.
"Kierkegaard zei al: "het leven wordt vooruit geleefd en achteruit begrepen”. Dat kan senioren een voorsprong geven."
LENY WESENHAGEN
Leny (1943) is woonachtig in Maassluis, alwaar zij de laatste tien jaar van haar carrière wethouder was, waarvan de laatste vier jaar met o.a. volksgezondheid in haar portefeuille. Na haar wethouderschap werd zij bestuurlijk actief bij organisaties die vooral een link hadden met zorg.
Hierin streefde zij een samenhangend zorgaanbod voor jong en oud na dat klantgericht werkt.
"De veranderende samenleving vraagt voortdurend aandacht en daar moet zoveel mogelijk op worden ingespeeld. Eigen verantwoordelijkheid telt daarbij ook."
JAN POUW
Jan is al 40 jaar woonachtig in Oud-Beijerland en heeft zijn werkzame leven doorgebracht in de verzekeringswereld. Zo'n tien jaar was hij actief als vrijwilliger bij BeterOud, de Raad van Ouderen en de Koepel Gepensioneerden. Daarnaast rijdt hij als vrijwilligerschauffeur op de rolstoelbus in de Hoekschewaard. Jan heeft een brede interesse op het gebied van welzijn en wonen, maar is vooral geïnteresseerd in thema’s als preventie, mobiliteit en mantelzorg.
‘‘Ik heb geen specifiek motto, maar wel een doel: eraan bijdragen dat senioren zich ervan bewust zijn dat ze zich goed moeten voorbereiden op het ouder worden.’’
DICK VAN DE MERWE
Dick is geboren in Yerseke (1946), daarna naar Goes verhuisd. Hij is tot aan zijn 60e op hbo niveau werkzaam geweest als microbiologisch analist in een lab, maar is er tussendoor even tussenuit geweest toen hij werkzaam was als wethouder namens D66. Dick heeft zich op de lokale organisatie van ouderen gefocust en heeft om die reden Algemene Seniorenvereniging Goes opgericht. Dick heeft een belangrijke missie binnen het ouderenforum, namelijk het behouden van verschillende geluiden binnen Genero.
''Je moet heel je leven eraan werken dat je oud wordt en dat je je leefstijl aanpast. Je moet niet zonder nadenken oud worden en dan pas nadenken. Iedere dag werken aan het proces van ouder worden.''
MOHAMED EL WAKIDI
Mohamed (1948) is in 1970 naar Nederland gekomen om te werken. Al vanaf het moment dat hij aan zijn studie begon, heeft hij naast zijn fulltime baan drie of meer vrijwilligers baantjes tegelijkertijd gehad. Mohamed zat daarom in allerlei lokale comités en werkgroepen ten behoeve van de integratie van buitenlandse werknemers en gastarbeiders. In dit ouderenforum wil hij graag zijn ervaringen en expertise benutten om de positie van ouderen te verbeteren daar waar nodig.
''Ik heb nooit stil gezeten. Van alle organisaties heb ik veel geleerd, meer dan van opleidingen en scholingen die ik in al die jaren heb gevolgd.''
WIM VINKE
Wim (1951) woont in Ovezande, midden in de zak van Zuid Beveland.
Hij heeft zijn hele werkzame leven bij een bank gewerkt, en was directeur van meerdere kantoren in Zeeland.
Hij heeft veel bestuurlijke ervaring opgedaan bij een bejaardentehuis, een verpleegtehuis een scholengemeenschap en de nederlandse vereniging van psychotherapeuten.
Na zijn pensionering was hij voorzitter van de seniorenraad en lid van de WMO raad in de gemeente borsele en lid van het DB van KBO zeeland.
''Zorg dat je de regie van je leven in eigen hand houdt en ga met je tijd mee.''
PAULA DE WAAL
Als verpleegkundige en docent zit ‘opbouwwerk’ bij Paula (1944) in haar genen. Met hoofd en hart zet zij graag in voor het goede doel. Of dat nu was bij het Rode kruis, Vluchtelingenwerk. PCOB of de Landelijke Ledenraad bij KBO-PCOB. Met ouderen voor ouderen geeft Paula nu bij Genero een zinvolle invulling.
''Benut de kansen van de 3e leeftijd om met elkaar prettig en constructief bezig te zijn.''
Wat kan ik op dit moment betekenen voor de ander?” Een vraag die Marike (1955) zichzelf gedurende haar hele loopbaan stelde. In haar rol als verpleegkundige, maar ook als directeur/bestuurder bij diverse VVT-organisaties en in haar werk als coördinerend specialistisch inspecteur bij de IGJ. Met een no-nonsense mentaliteit en vanuit resultaatgerichtheid zet zij zich ook nu weer graag in als bruggenbouwer voor Genero.
"Betekenisvolle ontmoetingen met andere mensen bieden kwaliteit van leven"