top of page
  • Redactie

Een geslaagde regiotour

We kijken terug op een prachtige regiotour, voorgezeten door ons bestuurslid Robbert Huijsman en georganiseerd door Stichting Educatie Zorg & Welzijn in samenwerking met o.a. Genero, ZorgImpuls, ROS Robuust en Erasmus School of Health Policy & Management.

Vele mooie initiatieven van onze partners uit de hele regio Zuidwest-Nederland passeerden de revue. Twee mooie sessies lichten we hier uit.


Talkshow "Ik durf het bijna niet te vragen"


Wat hadden jullie terugkijkend anders willen doen in jullie leven? De openingsvraag aan de ouderen van GENERO tijdens de talkshow "Ik durf het bijna niet te vragen"

Cor refereerde aan een tegeltjeswijsheid: "Als ik had geweten dat kleinkinderen zo leuk waren, was ik er eerder aan begonnen". En Leny zei dat ze meer had willen praten met haar naasten.


Kortom: een sessie waarin het enorme kapitaal van senioren een podium krijgt. Bekijk de talkshow hier.


Sessie "Langer thuis met nieuwe woonvormen voor en met ouderen"

De uitdaging om de groeiende groep thuiswonende ouderen voldoende te faciliteren in hun (toekomstige) woon-, welzijns- en zorgbehoeften wordt alsmaar groter. Genoeg reden dus om mooie initiatieven uit de regio te delen.

Zsuzsu Tavy, onderzoeker Lectoraat Urban Ageing aan de Haagse Hogeschool, trapte de sessie af met inzichten uit onderzoeksproject Verantwoorde Rebellie. Een onderzoeksproject naar governance en inspraak bij collectieve woonvormen voor ouderen.

Zsuzsu onderstreepte het belang van verwachtingenmanagement rondom inspraak van bewoners. Dit werd geïllustreerd door een quote van een bewoner:

En niet er mee terug komen van: ik heb het op m’n notitieblokje gezet, ik neem het mee, ik neem het mee. Zeg me dan wanneer ik een antwoord krijg. En als er dan nee wordt gezegd, nou, dat is dan ook prima. “


Désirée van Dijk (procesmanager Ouderenhubs) en Irene Wiezer (senior beleidsadviseur wmo) van de gemeente Rotterdam vertelden over de Ouderenhubs in Rotterdam. Dit zijn centrale plekken in de wijk waar wonen, welzijn en zorg in samenhang worden georganiseerd. We werden meegenomen in een voorbeeld van de aanpak van de ouderenhub in IJsselmonde. Lees hier meer over het programma Ouder en Wijzer en het concept van de Ouderenhubs.


Ik voel me nu veel meer gehoord en gezien

Marlène de Vette, beleidsmedewerker bij de gemeente Maassluis, nam ons mee in de woonopgave in Maassluis en het concept Wonen Plus in de Zonneburcht. Bewoners van Seniorencomplex de Zonneburcht kunnen in een aangrenzend verpleeghuis van Argos 'de Tweemaster' terecht voor zorg- en welzijnsvoorzieningen. Bewoners zijn positief: "Ik voel me nu veel meer gehoord en gezien" en "Ik ken meer mensen waar ik hulp aan kan vragen, maar ik hoef ook minder hulp te vragen".


Nieuwsgierig geworden? Bekijk de hele sessie hier terug.


98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page