top of page
  • Redactie

Genero zomeruitje 2023

Het Zomeruitje van het Ouderen- en Mantelzorgforum bracht ons in 2023 in West-Brabant. Het is inmiddels een traditie geworden dat elk jaar één van de vier regiotafels het zomeruitje organiseert in de eigen regio en dit jaar stond ons op 19 september dus een mooi programma in West-Brabant te wachten. Dat het zomeruitje vanwege de bereikbaarheid - zowel de Haringvlietbrug als de Heinenoordtunnel waren in de zomermaanden buiten gebruik vanwege onderhoud- iets later in het jaar plaatsvond, mocht de pret niet drukken: het was een stralende dag.


Allereerst werden we, 24 man sterk, ontvangen met een kopje koffie op tante’s Zorglab van TanteLouise in Steenbergen. Marcha Kwisthout verzorgde voor ons een interessante presentatie met informatie over de verpleeginstelling TanteLouise met 1300 cliënten, 2000 medewerkers en 600 vrijwilligers. Ook de functie van het Zorglab kwam aan bod, dat dienst doet als kraamkamer bij het formuleren van nieuwe vragen, het vinden van antwoorden en uitproberen van oplossingen. Er wordt gewerkt aan innovatieve capaciteit en er worden afwegingen gemaakt in relatie tot het ambitieniveau van de organisatie. Als voorbeeld werd Hof van Nassau aangehaald, een verpleeghuis in Steenbergen, dat functioneert als een open dorp voor bewoners met dementie. Zij kunnen leven in vrijheid, mogelijk gemaakt door een activerend klimaat ondersteund met technologie.

Verder deelde ze met ons hun visie op de toekomst van de zorg met een viertal uitdagingen: het toegankelijk houden van de zorg, het werkplezier van de zorgverleners vergroten, de kwaliteit van leven bewaken en ondanks demografische groei de kosten in de hand houden. In een coalitie met het Zorgkantoor CZ biedt TanteLouise vanuit die doelstellingen ‘VanThuisUit’ aan. Dat is een programma dat senioren 7 dagen van 10.00-20.00 uur structuur en dagbesteding biedt, technologie en sociale interventies in de thuissituatie inzet en zo nodig tijdelijke logeerruimte biedt. Het impliciet leren om routines in te slijpen wordt daarbij als interventie gebruikt.

Hierna maakten Demi Timmers, participatieregisseur bij Genero, en Cor Heukels, voorzitter van het Ouderen-en Mantelzorgforum van Genero, van de gelegenheid gebruik om de achtergrond van Genero en de activiteiten van het forum naar voren te brengen en daarmee de weg naar toekomstige samenwerking te faciliteren.


Na een inspirerend ochtendprogramma vertrokken we naar Halsteren voor een welverdiende break en een smakelijke lunch in De Colweghe, gelegen op De Brabantse Wal, naast het voormalige gemeentehuis uit 1633. Juist buiten dit gebouw herinnert een monument aan de watersnoodramp van 1 februari 1953, toen het water tegen deze wal aan stond en er 78 mensen verdronken in de aangrenzende polder. Tijdens de lunch overhandigde Demi een heerlijke fles wijn aan Pieter van Leengoed, lid van het Ouderen-en Mantelzorgforum binnen de regiotafel West-Brabant, als dank voor zijn inzet bij de voorbereiding van dit zomeruitje.


Voor het middagprogramma vertrokken we richting Bergen op Zoom. Daar werd een bezoek gebracht aan het Markiezenhof, een middeleeuws stadspaleis in Brabants Gotische stijl. Door Mw. Ies Telkamp en haar collega-stadgids werden we in twee groepen rondgeleid en werden we uitgebreid geïnformeerd over het huis van Glymes, de edelen aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de diverse functies van het Markiezenhof door de tijd heen en de restauratie tot het schitterende paleis dat het nu is. Een uur was eigenlijk te kort. Degenen, die de parkeertijd niet te scherp gepland hadden genoten nog na van een drankje in de bar met uitzicht op de Franse tuin alvorens de thuisreis aan te vangen.


We kijken terug op een fijne en inspirerende dag!


54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page