top of page
  • Redactie

Hackathon: rebelse woonconcepten voor ouderen in de toekomst

Vanuit die gedachte werd op 25 maart 2021 een hackathon georganiseerd met als titel “Bouw mee aan het wonen van de toekomst”. Ontwerp innovatieve, rebelse woonconcepten voor ouderen in de toekomst. Dat was de opdracht. De hackathon werd georganiseerd door de Haagse Hogeschool en verschillende partners. De deelnemers: ouderen en studenten. Santhusia Ramlakhan, lid van het Ouderen- en Mantelzorgforum van Genero, was één van de deelnemers.De hackathon wed ingeleid door een keur van sprekers zoals Peter Boerenfijn, directeur van Habion. Ook Peter Alders, projectleider Langer Thuis van het ministerie van VWS gaf wat tips. Joost van Hoof, lector Urban Ageing, herinnerde de deelnemers aan het feit dat Den Haag als 6 jaar lang deel uitmaakt van het netwerk seniorvriendelijke steden. Ga niet alleen kijken wat je moet doen om seniorvriendelijke stad te worden, maar kijk domeinoverstijgend naar huisvesting, sociale participatie en hoe je het samen kunt doen om een seniorvriendelijke stad te worden.


Ontwerpen kun je alleen maar doen mét ouderen

Hanna van Dijk, coördinator van Genero, gaf de deelnemers waardevolle tips. Kijk naar de voorkant. Ontwerpen kun je alleen maar doen met ouderen. Stel jezelf de vraag wat je uit ouderenparticipatie hoopt te halen en richt als volgende stap de vorm en de fase van betrokkenheid van ouderen in. Betrek de ouderen er wel in een zo vroeg mogelijk stadium bij. Geef een terugkoppeling wat je met hun input doet en kijk of je ideeën kunt krijgen van jong en oud.


We hebben Santhusia gevraagd wat ze vindt van woonvormen voor ouderen. Zij geeft het belang aan van “Jong en oud” samen, het dorpsgevoel noem ik het altijd”. Zij vindt het verder van belang om bij het ontwerpen ook aandacht te hebben voor ouderen met een smalle beurs die ook recht hebben op een rustige omgeving. “De trend is drukke weg, lawaaierige omgeving”. Let op toegankelijkheid voor ouderen met en zonder lichamelijke beperking.


Het eindresultaat? Een ecogebouw op het water, in de vorm van een piramide! Samen met sociaal ondernemer Roy Wesenhagen van D’Article, een bedrijf dat werkt aan maatschappelijke projecten, gaat het winnende team het piramideconcept uitwerken. Roy: “We gaan deze innovatieve blikvanger uitwerken en van een utopisch idee een tastbaar voorbeeld voor wonen in de toekomst maken.”


Hierbij treft u een link van de inleidingen.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page