top of page
  • Redactie

Het leven gaat om keuzes maken, zonder daarbij jezelf te verliezen


Joke de Jong (80) weet net als vele andere moeders als geen ander hoe het is om alle ballen hoog te houden. In haar leven als werkende moeder, vrouw en -op latere leeftijd- oma, heeft zij het dikwijls druk gehad. In de Levenspadcast, een podcast geproduceerd door Jong-Genero, vroeg geneeskundestudente Chagajeg (23) haar hoe je dan toch balans houdt in een druk bestaan. Een mooi gesprek tussen jong en oud volgt. Joke vertelt dat ze door de jaren heeft geleerd dat het gaat om keuzes maken. Aan Chagajeg vertelt zij hoe zij heeft ervaren dat het niet altijd mogelijk is om alle ballen hoog te houden en dat er dan best wat dingen zijn die je tijdelijk kunt laten vallen. "Op een gegeven moment kom je jezelf tegen, dan is het tot hier en niet verder". Bij het maken van keuzes benadrukt Joke dat het belangrijkste is om nooit jezelf te verliezen.


'Van de tijd met mijn kleinkinderen heb ik zó genoten'

Toch onderkent Joke dat het maken van keuzes gedurende de levensloop niet altijd even makkelijk is. Soms maak je verkeerde keuzes of rol je simpelweg in een situatie. Zo is Joke een echt familiemens en was het niet zo dat ze graag een werkende moeder had willen zijn. Als jonge moeder -haar zoon kreeg Joke toen ze 23 jaar oud was en anderhalf jaar later volgde haar dochter- heeft Joke echter altijd gewerkt. Haar financiële situatie vroeg daar om. Ze is haar loopbaan gestart op het kantoor van de Rotterdamsche bank, die stond toen op de Coolsingel. Daarna volgden nog een aantal andere banen; als verkoopmedewerkster op de cosmetica-afdeling van de V&D en als kantoormedewerkster bij Warmtemeter. Haar werkende leven sloot ze af in de lederwarenzaak van haar broer. Achteraf gezien vindt Joke het jammer dat ze door haar werkzame leven weinig heeft kunnen genieten van de eerste levensjaren van haar kinderen. Die tijd heeft ze ingehaald met haar kleinkinderen; drie kleindochters en een kleinzoon met wie zij veel tijd doorbrengt. "Van de tijd met mijn kleinkinderen heb ik veel meer kunnen genieten, daar heb je alle tijd voor".


"In deze tijd vind ik dat er zo veel moet"

Ook bij haar kinderen en kleinkinderen ziet Joke dat er veel ballen in de lucht worden gehouden. Wanneer ze het vergelijkt met haar eigen leven, denkt ze dat de jongere generaties het drukker hebben dan zij het vroeger had. "Er moet zo veel. Je moet op allerlei clubjes, een paar keer per jaar op vakantie, een baantje naast de studie; dat is nu veel erger dan dat je vroeger had". Ook de drang om je ouders trots te maken herkennen beide dames als een factor waardoor de jongere generaties vaker druk ervaren. Joke werkte hard om haar kinderen alles te kunnen geven en terugkijkend beseft zij dat haar kinderen de druk hebben moeten voelen om het dan ook altijd 'goed' te doen. "Onbewust leg je je kinderen wel eens iets op wat niet de bedoeling is, dat is voor hen eigenlijk niet leuk. Maar als ouder doe je alles met de beste intentie, je wil allemaal het beste voor je kinderen".


Speel je nog weleens een spelletje?

Joke en Chagajeg benadrukken in hun gesprek de belangrijke rol die ook de mobiele telefoon speelt in de drukte die vandaag de dag wordt ervaren . Die telefoon staat bij beide dames eigenlijk altijd aan, bang om iets te missen. Ook Joke 'betrapt' zichzelf hierop; "ik loop nu ook met een mobieltje, dat had ik me nooit kunnen voorstellen en als ik naar bed ga dan ligt mijn mobieltje ook op mijn nachtkastje". Meer dan vroeger krijg je hierdoor voortdurend prikkels binnen, stelt Joke. Zij vindt het dan ook belangrijk om af en toe de telefoon weg te leggen en iets gezelligs te doen. "Een spelletje spelen, doe je dat nog wel eens?" vraagt zij aan Chagajeg. Even ontspannen, gewoon gezellig met elkaar zijn. Joke heeft dan ook al haar kleinkinderen leren kaarten, "dan ben je even van alles los".


Benieuwd naar het hele gesprek tussen Joke en Chagajeg? Luister aflevering 4 'Alle ballen hoog houden' van de Levenspadcast via Spotify of onze website.Dit interview maakt onderdeel uit van de campagne"52 tinten zilvergrijs". Meer weten? Ga naar www.gene-ro.com/52tintenzilvergrijs.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page