top of page
  • Redactie

Infographic: Hoe stimuleer je beleidsparticipatie van ouderen?

Bijgewerkt op: 15 aug. 2023

'Ouderenparticipatie kent steeds meer draagvlak, echter is het lang nog niet altijd gemakkelijk om ouderen écht te betrekken', aldus Mariëlle van Ooijen, projectleider van het project 'Senioren sterker maken: fysiek en sociaal'. Binnen het project werd ervaren dat om tot een goed samenspel te komen verschillende drempels overwonnen dienen te worden. Het resultaat was het echter vrijwel altijd meer dan waard. Om die reden hebben Senioren sterker maken, Genero en Movisie de handen ineen geslagen en onderzocht hoe beleidsparticipatie van ouderen ondersteunt kan worden. De uitkomst? Een infographic waarbij niet weer opnieuw het wiel wordt uitgevonden, maar wordt voortgebouwd op en inzichtelijk wordt gemaakt wat al beschikbaar is over dit onderwerp.


'We informeren en bevragen ouderen vaak wel, soms vragen we hen ook om advies, maar het lijkt nog lastig om hen een echt actieve rol te geven waarin zij co-creëren of meebeslissen'. Mariëlle van Ooijen, projectleider Senioren sterker maken

‘Senioren sterker maken: fysiek en sociaal’ is een regionaal en door ZonMw gefinancierd project waarin de gemeenten Rotterdam, Vlaardingen, Dordrecht en Papendrecht met een breed scala aan partners, waaronder Genero, samenwerken aan het versterken van het preventieve gezondheidsbeleid gericht op senioren. Hoewel er binnen het project veel draagvlak is voor ouderenparticipatie, werd gemerkt dat de gemeenten ermee worstelden vorm en inhoud te geven aan deze beleidsparticipatie van ouderen. Zo vertelt Mariëlle in een interview met Movisie: 'We informeren en bevragen ouderen vaak wel, soms vragen we hen ook om advies, maar het lijkt nog lastig om hen een echt actieve rol te geven waarin zij co-creëren of meebeslissen'.In reactie hierop sloegen Senioren sterker maken, Genero en Movisie de handen ineen en werd onderzocht hoe we beleidsparticipatie van ouderen het beste kunnen ondersteunen. Ieder vanuit een eigen inhoudelijk expertise en met het doel om voort te bouwen op de al beschikbare kennis en ervaring. Genero ontfermde zich over de verschillende stappen van ouderenparticipatie en de eventuele drempels die je onderweg kunt tegenkomen. Movisie bracht in kaart welke tools beschikbaar zijn om beleidsparticipatie te ondersteunen.


Het resulteerde in de infographic 'Ouderen participeren bij beleid: bergen verzetten door samen op te lopen'. Een bruikbare infographic voor iedereen die zich met beleidsparticipatie van ouderen bezighoudt of gaat houden. Want hoe veel ervaring je ook hebt, ouderenparticipatie is geen gelopen race, waarbij je simpelweg verschillende stappen volgt om tot een succes te komen. Onderweg kunnen er op verschillende plaatsen drempels zijn die je wellicht niet zag aankomen. Soms moet je zelfs even een stukje terug. Dit hoort erbij en is ook niet erg, sterker nog: je leert er vaak van! Door samen op te lopen en daardoor écht aan te sluiten bij de behoefte van ouderen bereik je uiteindelijk sámen het ultieme doel: de top!


De infographic 'Ouderen participeren bij beleid: bergen verzetten door samen op te lopen' kunt u hieronder downloaden. Het interview met Mariëlle van Ooijen leest u op de website van Movisie.
Infographic 'Ouderen participeren bij beleid'
.pdf
Download PDF • 327KB
37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page