top of page
  • Redactie

Terugblik: Genero Leest! Mazzel tov

Op 13 juli vond de tweede editie van Genero Leest! plaats. Dit keer werd het boek Mazzel tov door Margot Vanderstraeten besproken. Een boek die door elke aanwezige als een aanrader wordt bestempeld. Martin van de Wiel, lid van het Genero Ouderen- en Mantelzorgforum, blikt terug op de bijeenkomst en het besproken boek.


Allereerst legt Martin uit waar het boek precies over gaat: 'In het boek geeft een werkstudente jarenlang bijles aan kinderen uit een orthodox-Joods gezin in Antwerpen en bezoekt hen jaren later in Israël en de Verenigde Staten. Het boek geeft een unieke inkijk in een gesloten gemeenschap en spiegelt waarden tussen diverse culturen'. Het boek is dus niet enkel erg mooi (en soms ook grappig, door de gevatte schrijfwijze van de auteur) om te lezen, maar je steekt er ook echt iets van op.


Martin vervolgt hoe jong en oud gezamenlijk op het boek hebben gereflecteerd: 'De leesgroep heeft waardering voor de prettige schrijfstijl van de auteur. Het boek is helder geschreven en geeft zicht op een wereld die wij als leesgroep niet kennen. Voor buitenstaanders een moeilijk te begrijpen cultuur. Opmerkelijk is de tegenstrijdigheid om traditionele waarden te behouden in een snel veranderende moderne wereld. Het belang van rituelen voor het dagelijkse leven van de orthodox-Joodse familie is voor ons moeilijk te doorgronden. De schrijfster krijgt als werkstudente wel een goed contact met de familie, maar kan eigenlijk niet binnendringen'.


De leesgroep heeft stil gestaan bij de twee kanten die samengaan met de traditionele waarden vanuit de orthodox-Joodse gemeenschap. 'De binnenwereld waarin de orthodox-Joodse mensen leven geeft geborgenheid en kan mooi zijn, dat lezen we ook in het boek. Tegelijkertijd kan het voor sommigen wellicht ook een keurslijf betekenen (wat als je niet meekunt? wat als je anders wil zijn?). De beschrijving van karakters in het boek is fantastisch. Binnen hun eigen wereld hebben zij een gelukkig leven.


De volgende boekenclub staat gepland op woensdag 11 oktober 2023, 19:30u-20:30u. De derde editie van Genero Leest! zal gaan over het boek 'Morgenrood' van Willem van Toorn.


Iedereen is welkom! Opgeven kan via deze pagina.
31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page