top of page
  • Redactie

Terugblik succesvolle samenwerking: communicatietraining preventieve zorgplanning

Binnen Genero zetten wij ons in voor een breed scala aan partners binnen de domeinen zorg, welzijn, onderwijs, onderzoek en beleid. Ondanks dat deze domeinen elkaar regelmatig overlappen en er veel wordt samengewerkt, kent vrijwel elk domein eigen methodes en vormen van ouderenparticipatie. Zo werken we in het onderwijs al jaren met simulaties door middel van casuïstiek. Een methode die voorheen niet buiten het onderwijs werd ingezet. Deze methode bleek echter een uitstekende vorm om toe te passen in de bijscholing van zorgpersoneel. In samenwerking met Rijnmonddokters en Laurens werd in een mum van tijd een trainingssessie georganiseerd met dank aan de casuïstiek vanuit het onderwijs (via Zadkine). In deze training gaan zorgprofessionals aan de slag met het oefenen van gespreksvaardigheden rondom moeilijke onderwerpen. Een mooie manier van netwerksamenwerking met een mooie uitkomst: de lesvorm werd door het zorgpersoneel beoordeeld met een ruime 8.5!


'Een leerzame ervaring rijker' Professional thuiszorg

Ook de ouderen hebben de scholing als zeer positief en zinvol ervaren. Tijdens de simulatie kruipt een Genero-oudere in de huid van een oudere met een zorgvraag en gaat hierover het gesprek aan met de zorgprofessional in training. Het wordt hierbij als waardevol ervaren dat casuïstiek uit de ouderenzorg ook daadwerkelijk met ouderen wordt geoefend. Els vertelt hoe ze het gesprek heeft ervaren:


Gesprekken oefenen in een training blijft altijd spannend. Niet alleen voor de 'senior' die een bepaalde rol op zich neemt, maar ook voor de professional (hulpverlener of student) die deelneemt aan de bijscholing of de opleiding. Ik merkte dat bij het gesprek waarin ik een dementerende vrouw speelde, die nog niet naar een verpleeghuis wil. Voor mij de eerste keer dat ik voor Genero meedeed in zo'n gesprek dat duidelijk ontleend was aan de werkelijkheid. Ik was dus best zenuwachtig, ook al had ik me goed voorbereid. Tegenover mij zat een groepje van vier vrouwen, die bijscholing volgden in professionele gesprekken met ouderen. Vrouwen met werk- en levenservaring, maar niet gewend aan hoorbaar en zichtbaar zijn in het klaslokaal en later feedback krijgen op wat en hoe ze het gesprek hadden gevoerd.

'Ieder gesprek was weer anders' Els Ackerman, Ouderen- en Mantelzorgforum


Na dit eerste groepje kwamen er nog drie; uit elk groepje was één iemand mijn gesprekspartner, de overigen mochten aanvullen of inspringen. Ieder gesprek was weer anders, wat vooral te maken had met de manier waarop degene die aan de beurt was het gesprek in ging. Vragend, indringend, voorzichtig, in vaktaal sprekend bijvoorbeeld. Juist die verschillen gaven mij weer de mogelijkheid mijn rol op een andere manier in te vullen en later feedback te geven over hoe ik het gesprek ervaren had.



Wil jouw (zorg)organisatie ook gebruikmaken van dit aanbod? Neem dan contact op met Demi Timmers, participatieregisseur (d.timmers@samergo.nl)


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page