Een bloemkool, ui en tomaat. Met die drie ingrediënten dienden deelnemers aan het online GENERO-nieuwjaarsdiner een hoofdgerecht voor te bereiden. Culinaire hulp voor het voorafje en toetje kwam van Fröbel. Wat bleek? Een plezierige avond, waarbij aan de online tafel verschillende generaties het gesprek aangingen over die ene prachtige reis naar Indonesië, de Hongerwinter, Kabinetsperikelen en alles daartussen.
Doel
Het doel van het digitale diner was om nadere kennismaking te stimuleren tussen jong en oud(er), en ontstond in het najaar van 2020. Juist die kennismaking met elkaar werd gewaardeerd, zo vond ook Juan Seleky, één van de 15 deelnemers: “Een leuk idee van Jong GENERO om met het Ouderenplatform van GENERO digitaal te dineren. Met drie ‘breaks’ waardoor je informeel in klein verband met verschillende mensen kon praten en elkaar daardoor iets beter kon leren kennen.” Deelnemers kregen voorafgaand aan het diner een box van Fröbel toegestuurd met daarin het voor- en nagerecht, maar maakten zelf het hoofdgerecht. Zo werd gekozen voor een tartaartje, groenteschotel of soep.
Kennismaking
Janneke de Vries, projectleider bij Aafje Thuiszorg en lid van Jong GENERO, opende de avond. Hoewel vooraf stellingen waren bedacht om achter de hand te houden tijdens de één op één gesprekken – voor elke gang aten deelnemers met een andere deelnemer – bleek achteraf dat stellingen niet werden ingezet. “Een goed teken”, zo concludeerde Janneke aan het einde van de avond. Deelnemer Herman Meinhardt: “We hebben over van alles en nog wat gesproken; veel over het dorp, over gemeenschappelijke kennissen en over eten. We hebben de stellingen niet nodig gehad.” De individuele gesprekken werden gewaardeerd, omdat je in een relatief kort tijdsbestek van 20 minuten de ander beter kon leren kennen. De afwisseling met de plenaire momenten tussendoor maakte het voor de deelnemers een avond vol informeel contact.
Advies
Aan de online tafel was er ook ruimte om levensadviezen te delen. Aan de senioren werd gevraagd: ‘welke advies zou u uw jongere ik willen geven?’ Een antwoord van een deelnemer: ‘Werk, maar mét plezier, in de richting die je ligt en onderhoud je contacten.’ Een brede oriëntatie op het leven werd meermaals genoemd: ‘Doe verschillende dingen en krijg dan diverse interesses.’ Aan de jongeren werd gevraagd: ‘welk advies zou jij je oudere ik willen meegeven?’ Eveneens een aantal mooie antwoorden werden gedeeld: ‘Probeer maatschappelijk betrokken te blijven, blijf sociaal en maak contacten, en draag je opgedane kennis over aan anderen die ervan willen leren. En leer van hen, samen leren is veel leuker.’
Contact
Dat digitaal dineren niet in de buurt komt van een fysiek diner, staken de deelnemers niet onder stoelen of banken. “Natuurlijk hoop ik dat we binnen afzienbare tijd de mogelijkheid zullen hebben om elkaar 'in het echt' te ontmoeten, maar dit was een leuke vervanging”, aldus Herman. Onderliggend aan de totstandkoming van het GENERO-nieuwsjaarsdiner is het voornemen vanuit Jong GENERO – een groep enthousiastelingen over welzijn, wonen en zorg voor ouderen – om contact tussen generaties laagdrempelig én op een creatieve manier vorm te geven. We leren van het GENERO-nieuwjaarsdiner dat óók digitaal dineren bijdraagt aan verbinding in – nog steeds – een pittige periode voor jong en oud(er).
Nieuwsgierig of heeft u zelf een idee wat u met Jong GENERO zou willen delen? Lees meer op onze website.
Geschreven door Oemar van der Woerd, lid Jong GENERO
Comments