Een experiment! Jong-Genero organiseerde op 23 april een hackathon voor jong en oud. In een snelkookpan met elkaar ideeën ontplooien: dat was het doel.
In een kopgroep werd eerder het thema bepaald. Een kom erwtensoep bleek in het gesprek illustratief voor ons doel. Mevrouw de Leeuw (82) vertelt: "Iedereen weet, een pan erwtensoep kook je niet voor jezelf alleen. Je deelt het en het staat symbool voor verbondenheid". Heb jij wel eens een kommetje soep voor de deur van je buurman gezet? Dit zou jong én oud een goed gevoel geven.
Het thema van de hackathon werd daarom: hoe kun je mee (blijven) doen in de samenleving. Dagvoorzitter Monique Smit gaf de aftrap en in verschillende groepjes gingen jong en oud digitaal uiteen om zich over dit thema te buigen. Hoe kun je jong en oud achter de geraniums/telefoons te krijgen? En hoe - in plaats van - achter de voordeur te komen, de mensen achter die voordeur vandaan te halen?
Gespreksstof te over! Maar oplossingen vinden was best uitdagend. Hoewel we ook concludeerden dat de hackathon an sich een manier om jong en oud te verbinden. De groepjes hebben hun ideeën gepitcht ten overstaan van de jury bestaande uit Genero bestuurslid Anky Romeijnders (voormalig voorzitter Raad van Bestuur Albeda Collega), Dwight Krolis (Young-Up) en Joeri Duysserinck (ouderenmedewerker wijkteam, SOL).
Met een geweldige pitch van Elly Bal won het groepje met hun idee rondom het 'in beweging krijgen van de beweegtuinen met jong en oud'. Dit groepje gaat met elkaar en ondersteund door (jong-)Genero dit idee verder uitwerken. Maar een nog mooiere opbrengst, waren de verbindingen die tussen jong en oud zijn gelegd. Zo blijkt ook uit de ervaringen die twee deelnemers hebben gedeeld (zie onderstaand). Wat ons betreft een geslaagd experiment dat een (fysiek) vervolg krijgt!
Comments