In 2012 werd Fietsmaatjes opgericht, een organisatie die vrijwilligers koppelt aan mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Inmiddels zijn er al meer dan 1350 deelnemers die samen met een maatje kunnen genieten van de buitenlucht, zo ook in de Schiedamse wijk Groenoord. Cor Heukels, de kersverse voorzitter van ons Ouderen- en Mantelzorgersforum, is hier nauw bij betrokken en wij waren natuurlijk nieuwsgierig naar zijn verhaal!
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om met Fietsmaatjes te beginnen?
Dat is het gevolg van veel praten met wijkbewoners. Het begon toen Rob Kent contact legde met een oudere dame die 'vroeger' gefietst had, maar die dat nu heel erg miste. Via relaties in Vlaardingen heeft hij toen een duo-fiets gevonden die hij mocht lenen. In no time waren er meer wijkbewoners die er gebruik van wilden maken en toen was het idee geboren. Na enig speurwerk vonden Rob en ik Fietsmaatjes.nl en samen met een groep door hem bijeengescharrelde vrijwilligers hebben we toen geholpen met het opzetten van Fietsmaatjes Schiedam.
Wat is er zoal nodig om het project op een duurzame manier op te zetten?
Allereerst is het goed om na te denken wat je precies wil bereiken en doen. Daarbij is het goed om in beeld te brengen wat er al in jouw omgeving gebeurt. Zijn er bijvoorbeeld vergelijkbare initiatieven of bestaande samenwerkingsverbanden met verpleeghuizen? Ga ook na of er überhaupt behoefte is aan Fietsmaatjes. Zo ja? Dan dien je ook te bedenken voor hoeveel gasten je dit wilt organiseren en realiseer je dat je veel vrijwilligers nodig hebt voor een relatief klein aantal gasten. In Schiedam hebben we het maximum gesteld op drie fietsmomenten per dag en onze geweldige planner zorgt ervoor dat er geen teleurstellingen ontstaan. Dat is overigens het belangrijkste, dat je mensen om je heen hebt die net zo enthousiast en gemotiveerd zijn als jij!
Op welke wijze worden jullie door Fietsmaatjes.NL ondersteund?
Met name in de opstartfase was het fijn dat we heel veel informatie konden vinden via de website www.fietsmaatjes.nl. Jan en Tekla Burgmeijer, de oorspronkelijke bedenkers van Fietsmaatjes, waren bovendien bereid om ons te begeleiden bij het opzetten van een Fietsmaatjes project in de eigen gemeente. Ze bieden trouwens regelmatig workshops aan zodat je kennis kunt maken met collega Fietsmaatjes uit andere gemeenten. Tegelijkertijd zorgen de workshops ervoor dat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen binnen Fietsmaatjes.NL. Zeker in deze bijzondere corona-tijd is het bijvoorbeeld van groot belang dat je met elkaar afstemt welke maatregelen zinvol en nodig zijn, zodat op een veilige manier kunnen blijven fietsen.
Wie zijn jullie gasten en lukt het om voldoende vrijwilligers te vinden en te behouden?
Onze gasten zijn Schiedammers die niet (meer) in staat zijn om zelfstandig te fietsen, maar die nog graag op een fiets de buitenlucht willen ervaren. Leeftijd speelt daarbij geen rol, alhoewel het merendeel van de deelnemers op leeftijd is. De gasten en vrijwilligers melden zich over het algemeen zelf aan. Onze duo-fietsen met elektrische trapondersteuning vallen gelukkig ook op en zodra je even stopt, heb je al snel een gesprek met medeweggebruikers die vaan zeer positief reageren! Dan is het vaak eenvoudig om aan te geven dat er altijd ruimte is voor vrijwilligers en gasten.
De fietstochten bieden de deelnemers vaak zoveel voldoening dat wanneer ze er eenmaal aan beginnen, het redelijk verslavend werkt. Je zit naast elkaar en raakt daardoor snel in gesprek. En dat kan tot leuke dingen leiden. Ik fietste bijvoorbeeld met een mevrouw die het jammer vond dat ze haar kleinkinderen in Engeland niet zag, omdat ze de Engelse taal niet machtig was. Ik kende toevallig een dame van mijn sociëteit die Engelse les gaf en heb de vrouwen met elkaar in contact gebracht. Mevrouw is inmiddels in staat om met haar kleinkinderen te praten en gaat nu wel naar Engeland; geweldig toch!
Fietsmaatjes.NL wil graag een erkenning als een effectieve sociale interventie. Hoe kijk jij hier vanuit de praktijk tegenaan?
Fietsmaatjes.NL streeft naar een landelijke dekking en daarom zou het goed zijn als de activiteit erkend wordt als een effectieve sociale interventie. ZonMw heeft ons gelukkig subsidie verleend, waardoor we samen met het Mulier Instituut, Movisie en de Hogeschool Leiden kunnen werken aan het behalen van die missie.
Ik ben misschien geen sociaal werker, maar heb beroepshalve wel veel contact gehad met de zorg- en welzijnswereld. Ik kan daarom vanuit de praktijk één ding met grote stelligheid zeggen: als er één organisatie is die het verdient om zo een erkenning te krijgen, dan is het Fietsmaatjes.NL! Ik ben uiteraard wel bevooroordeeld.
Heb je een gouden tip voor degenen die met Fietsmaatjes aan de slag willen? De fietsen zijn zeer kostbaar en hebben onderhoud nodig. Je kunt ze trouwens ook niet zomaar op de stoep parkeren. Zorg er daarom voor dat je de organisatie zowel financieel als met vrijwilligers op orde hebt voordat je aan de slag gaat met gasten.
Σχόλια