top of page
  • Redactie

"Het stopt hier niet, het is eigenlijk een mooi begin"

Mooi project. Complimenten voor de uitvoering, het eindresultaat en fijn dat ouderen en professionals samengewerkt hebben zoals dat bij Genero past. Woorden die van toepassing zijn op het ACP project dat, gefinancierd door ZonMw, onlangs is afgerond. Hoezo afgerond? “Het stopt hier niet, het is eigenlijk een mooi begin”. Het citaat is van Corina, huisarts in Ridderkerk en nauw betrokken bij het project.


Proactieve zorgplanning en meer

Proactieve zorgplanning is de basis van ‘in gesprek over de dag van morgen’. Na een actieonderzoek, is het wensenboekje ontwikkeld. In een samenspel van ouderen en professionals. Bij proactieve zorgplanning is het belangrijk om wensen en voorkeuren goed te formuleren. Op die manier kom je tot bij iemand passende doelen voor zorg en ondersteuning. Zorg- en welzijnsprofessionals weten zo beter wat de wensen van hun oudere cliënten zijn.


Het wensenboekje

Hoe leg je die wensen en voorkeuren vast? Niet alleen over medische zaken, maar over veel meer. Het wensenboekje is daarbij een hulpmiddel. Om op een laagdrempelige manier over best wel lastige onderwerpen met elkaar na te denken en in gesprek te gaan. Het is immers niet altijd makkelijk om je er toe te zetten om te noteren wat belangrijk voor je is in het leven. Zeker niet voor een fase waarin het lichamelijk wat minder wordt, naasten je ontvallen en hobby’s niet meer kunnen worden uitgeoefend. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat je de regie van je leven neemt en vasthoudt.

Het wensenboekje is een succes. Het wordt veel aangevraagd of gedownload op onze website. Dat het boekje is ontwikkeld op basis van de ervaring van professionals én ouderen is volgens ons de belangrijkste reden voor dit succes.


Project Ridderkerk

In de laatste fase van het project zijn twintig ouderen uit de huisartsenpraktijk Bolnes geselecteerd die ook contact hadden met welzijn, wijkverpleegkundige zorg en / of het ziekenhuis. Een regievoerder is in gesprek gegaan over hun persoonlijke wensen. Niet alleen over de laatste levensfase, maar ook over de fase daarvoor. Het wensenboekje kon van te voren door mensen worden gelezen / ingevuld. De positieve ervaringen en de leerpunten zijn vastgelegd in een factsheet. Goed om te lezen en goed om te weten dat wij vanuit de ervaringen het wensenboekje hebben aangepast. Bijvoorbeeld door meer informatie over het (levens)testament op te nemen.




Je kunt ook een korte video over het project Ridderkerk bekijken. Projectleider Hanna, huisarts Corina, welzijnswerker Henny en Herman als oudere vertellen over hun ervaringen en wat voor hen belangrijk is. Zoals huisarts Corina het project een mooi begin noemde, zien wij het wensenboekje als een mooi begin om je gedachten rondom levenswensen, behandelwensen en behandelgrenzen te vormen.


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page