top of page
  • Redactie

Een kijkje in de keuken bij... Surplus

Bijgewerkt op: 30 sep. 2020

De dynamiek van de thuiszorg is wat Eefke Dingenouts, extramuraal regiomanager bij Surplus in West-Brabant, drijft. “Elke dag loopt anders, maar de centrale uitdaging – de burger in eigen regie – is elke dag dezelfde”. Dat is waardoor deze oud verpleegkundige getriggerd en scherp blijft. Naast haar werk als regiomanager, spreekt zij trots over haar betrokkenheid bij 'Samen Leren in de Wijk'. Dit opleidingstraject is voortgekomen uit een coöperatieve samenwerking tussen TWB Thuiszorg met Aandacht, De Algemene Thuiszorg, de regionale Kruisvereniging en Surplus. Inmiddels telt ‘Samen Leren in de Wijk’ ruim 300 leerlingen die stuk voor stuk een uitgebreide selectieprocedure hebben doorlopen, alvorens zij werden toegelaten tot het traject.

"Het doel van dit opleidingstraject is dat het onderwijs -net als de zorg- op maat kan worden georganiseerd’ vertelt Eefke. De Collega In Opleiding (CIO) kiest bewust voor één van de drie aangesloten zorgorganisaties, maar kan zich daarnaast bij diverse leergemeenschappen verdiepen in bepaalde thema’s. Collega's van de zorgorganisaties zelf treden dan op als expert of als specialist. Elke CIO doorloopt een aantal standaardmodules en in aanvulling daarop volgt de CIO die modules die op dat moment relevant zijn voor hem/haar. Theorie volgt dus de praktijk. Dat maakt dat de opleiding naadloos aansluit bij de leerbehoeften van de CIO. Het gevolg van dit praktijkgerichte onderwijs is bovendien dat veel CIO's het traject versneld doorlopen.

Door de samenwerking met opleidingsinstituut STOC wordt volledig voldaan aan de landelijke richtlijnen om een officieel diploma te halen. Niet onbelangrijk gezien de huidige arbeidsmarktkrapte.


"Iedereen is expert van iets"

Trots is Surplus op het feit dat er echt sprake is van leergemeenschappen. Zo worden ook vrijwilligers benut en bieden zij hun ervaring en kennis aan ten gunste van de leergemeenschap. Een mooi voorbeeld daarvan is een vrijwilliger die als gepensioneerd docent Nederlands graag CIO's wilde bijstaan die moeite hebben met de Nederlandse taal. "Wat je dan ziet ontstaan tussen de CIO's en vrijwilligers is heel bijzonder". En, zo stelt Eefke, eigenlijk is iedereen op zijn eigen manier expert van iets. Die expertise wilt de leergemeenschap ten volle benutten.


"Ook mensen in de wijk hopen we in de toekomst toegang te geven"


De samenwerkende zorgpartijen zijn er inmiddels van overtuigd geraakt dat dit dé nieuwe manier van leren is. Het plan is nu ook om verdiepende modules in te richten voor personeel dat al langer werkzaam is binnen een van de organisaties. Want ook zij hebben nog een leerbehoefte. Nog groter dromen Eefke en haar collega's ook: het liefst zien zij gebeuren dat de leergemeenschappen breed toegankelijk worden voor wie maar wilt. ‘Op dit moment zijn er gelukkig al veel e-learning modules beschikbaar voor eigen gebruik en worden de werkplaatsen goed bezocht door CIO's. maar het zou prachtig zijn als je mensen in de wijk ook welkom kunt heten,’ aldus Eefke. Op die manier ontstaat er een breed toegankelijke leergemeenschap waarin iedereen -professional, mantelzorger of 'gewoon' buurtbewoner- wat kan brengen en halen.


Stapjes naar zo'n leergemeenschap worden al wel gezet, bijvoorbeeld door scholieren van de middelbare school aan te laten sluiten bij een leergemeenschap of door andere sectoren, zoals de verstandelijk gehandicaptenzorg, kennis te laten maken.

Want dat onderwijs radicaal anders kan en moet, daarvan zijn Eefke en haar collega's binnen Surplus wel overtuigd.


Lees hier meer over "Samen leren in de wijk". Mocht je in contact willen komen met Eefke Dingenouts, stuur dan even een mailtje naar Hanna van Dijk (h.van.dijk@zorgimpuls.nl).

123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page