Met een voor hen grote vanzelfsprekendheid werkt het Albeda college al jarenlang intensief samen met ouderen in het onderwijs. Ruim 30 ouderen, onder andere van GENERO, voelen zich kind aan huis in de collegegangen. Ouderen ondersteunen de lessen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in een collegetour setting waarin studenten Verzorgende-IG vragen op hen afvuren of tijdens zogenaamde cliënttyperingsgesprekken waar studenten een profielschets van ouderen maken. “Waar we eerst zelf nog ouderen ‘naspeelden’ met wat acteerwerk, pruiken en een omgetoverd klaslokaal naar woonkamer realiseerden we ons dat het om de échte mensen gaat” vertelt Adri Bervoets, onderwijsleider Verzorgende-IG. En dus werkt het Albeda al jarenlang nauw samen met ouderen zodat studenten goed kunnen oefenen in gespreksvoering met de doelgroep. De ouderen van GENERO participeren hierbij actief én denken op strategisch niveau mee in een stuurgroep.
"Jullie hebben heus wel gezien dat ik homo ben"
De studenten vinden het fantastisch dat ze alles aan de ouderen mogen vragen. “De kracht zit hem in het ongebreideld kunnen oefenen met de ouderen” licht Adri toe. Of het nu vragen zijn over hun gezondheid, seksualiteit of levenseinde: niets is de ouderen te gek. En, zo zegt Adri, “ze vertellen heus niet meer dan ze kwijt willen”. Het resultaat: ontroerende gesprekken en grappige momenten. Zo herinnert Adri zich nog dat een ‘roze’ oudere uit Schiedam de studenten aan het einde van de les vroeg: “Jullie hebben nog niks over seksualiteit gevraagd, jullie hebben toch allang gezien dat ik homo ben?”.
"Hoe zet ik de microfoon uit?"
Gezien het corona tijdperk kwam er plots een einde aan deze lessen, maar gelukkig pakken ze het inmiddels digitaal weer op. “Ongeveer een man of 20 ouderen wilden dat”, vertelt Adri. Sommige ouderen vertelden haar zich soms suf te vervelen. “Zet me maar vaker in” zeiden ze. Adri vertelt dat ze van tevoren wel e.e.a. hebben geoefend met de ouderen. Dat levert hilarische oefensessies op: “Kan je me zien?”, “Ik kan je niet horen”, “Hoe zet ik de microfoon uit?”.
Op vrijdag 29 mei was de eerste echte digitale les; 24 studenten verdeeld in groepjes van vier hebben met
de eerste zes pioniers een digitale bijeenkomst gehad. Alles verliep heel soepel. Zowel de ouderen als de studenten waren na afloop heel tevreden. Deze week gaat het Albeda met de volgende sessies de 'lucht' in. "Een nieuwe manier van werken, maar ook weer vertrouwd door de heerlijke samenwerking met deze groep ouderen", aldus Adri.
Comments