top of page
  • Redactie

GENERO mede-ondertekent het Langer Thuis Akkoord

Bijgewerkt op: 9 jun. 2020

Op 17 februari is in Rotterdam het Langer Thuis Akkoord ondertekend door 40 partijen: gemeente Rotterdam, marktpartijen, corporaties, marktpartijen, zorg- en welzijnsorganisaties en ouderenvertegenwoordigers. Door meer levensloopbestendige woningen, ouderenhubs en woonzorgconcepten moeten Rotterdammers oud kunnen worden in hun eigen wijk, dichtbij hun sociale contacten. GENERO onderschrijft dit en heeft het Langer Thuis Akkoord mede-ondertekend.Slim organiseren van wonen, welzijn en zorg

Over vijftien jaar is één op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Ook neemt het aantal 75-plussers toe. Op deze dubbele vergrijzing bereiden we ons gezamenlijk, als stad voor”, zegt wethouder Sven De Langen (o.a. zorg en ouderen). “We willen plekken in onze wijken waar ouderen prettig kunnen wonen en actief mee blijven doen. Wonen, welzijn en zorg worden slim georganiseerd.” Het doel van het Langer Thuis akkoord is om de komende vijf jaar voldoende passende woningen voor Rotterdamse ouderen te realiseren, in de eigen wijk.


Voor ieder wat wils

Wethouder Bas Kurvers geeft aan (o.a. Bouwen en wonen): “Ook ouderen hebben verschillende woonwensen, behoeften en budgetten. Daarom zorgen we voor meerdere woonconcepten, voor ieder wat wils”. Het Langer Thuis Akkoord kent daarom drie ‘sporen’. Het eerste spoor is het bouwen en verbouwen van ongeveer 10.000 levensloopbestendige woningen. Spoor twee is het ontwikkelen van ouderenhubs in zes wijken. Een ouderenhub is een centrale plek in de wijk, met allerlei voorzieningen voor ouderen. Naast geschikte woningen is er bijvoorbeeld een huisartsenpost, zijn er gezamenlijke activiteiten en is er een wijkrestaurant. Het derde spoor bestaat uit nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in.


Betrokkenheid van ouderen

Wethouder Bas Kurvers geeft aan: “Met dit akkoord loopt Rotterdam voorop in de trend van (ver)bouwen en samenwerken met verschillende partijen om zo onze Rotterdamse ouderen zo prettig en lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.” De betrokkenheid van ouderen is hierin bijzonder. Ouderenvertegenwoordigers zoals GENERO, maar ook van onze partner OSO hebben het Langer Thuis Akkoord mede-ondertekend. Ook in de klankbordgroep van Ouder en Wijzer nemen drie leden van het GENERO Ouderenforum plaats. Op het ondertekenen van het akkoord is vanuit het forum dan ook positief gereageerd. Zo geeft nieuw forumlid Marie-Jeanne Boltong aan: “Geweldig dat dit in Rotterdam kan! Dit is een mooi concreet voorbeeld van hoe het ook kan voor andere regio’s".


Deelnemende partijen

Het Langer Thuis akkoord 2020-2025 is ondertekend door de volgende 40 partijen: Gemeente Rotterdam, Woonstad Rotterdam, Havensteder. Woonbron, Vestia, SOR, Laurens Wonen, Wooncompas, Woningbouwvereninging Hoek van Holland, Bouwvereniging Onze Woning, ConForte (mede namens MOB en Careyn), Blauwhoed, HD-groep, StratAct, Stebru, Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Stevast Baas & Groen, AM, Vorm, Van Wijnen West BV, Volker Wessels Vastgoed BV, Fakton Development, Heijmans, New Industry, Nederlandse Bouw Unie bv, Bouwinvest Healthcare Fund, Dura Vermeer Bouw Zuid West BV, ERA Contour BV, Amvest, Stichting OSO- Rotterdam, GENERO, Stg. Buurtwerk.nl, Pit010, Wmo radar, Dock, DIA Rozenburg, Stg Humanitas (mede namens Welzijn op de Hoek, combinatie Humanitas en Vitis), Stg. SOL, Zilveren Kruis Zorgkantoor en Zilveren Kruis en VGZ.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page