In deze nieuwe rubriek lezen we mee met de leden van het GENERO Ouderen- en Mantelzorgzorgforum. We trappen af met Aad Pijpers. Hij geeft ons een inkijkje hoe hij online op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen binnen de ouderenzorg.
Er is voor, over en van ouderen veel goede en nuttige informatie via internet beschikbaar. Om als oudere betrokken te kunnen zijn, is het van belang om te beschikken over goede informatie. In deze blog wil ik u dan ook laten kennismaken met een aantal nuttige links naar nieuwsbrieven en websites van andere instanties. De gratis abonnementen op de nieuwsbrieven zorgen ervoor dat ik een mooi overzicht in mijn mailbox ontvang van het laatste nieuws binnen de ouderenzorg.
Het Nationaal Programma Ouderenzorg is overgegaan in Beter Oud en hun nieuwsbrief geeft een mooie inkijkje in de laatste ontwikkelingen binnen de ouderenzorg.
Frequentie: 1 à 2 keer per maand
Deze nieuwsbrief van het Kennisplein voor Verpleging, Verzorging en Zorg thuis publiceert veel artikelen over de zorg en daarbinnen ook over ouderen in de thuissituatie.
Frequentie: Wekelijks
Eerder bekend als Waardigheid en Trots en hun website en nieuwsbrief zijn vooral bestemd voor ouderen in het verpleeghuis en hun mantelzorgers. Het gaat over alle hulp die daarvoor te vinden of beschikbaar is.
Frequentie: Wekelijks
Leerzame artikelen over ZonMw projecten die starten of juist inzichten in de resultaten van afgeronde projecten.
Frequentie: 4 keer per jaar
Nieuws over van alles en nog wat op het gebied van de zorg met daarbinnen ook aandacht voor de ouderenzorg.
Frequentie: Wekelijks
De Zorgkrant geeft een overzicht van alle mogelijke zaken over ziekten en behandelmogelijkheden, wetten (wijzigingen of nieuw), en alles wat verder interessant is op het gebied van zorg.
Frequentie: Wekelijks
Naast de nieuwsbrieven wil ik ook nog een aantal websites delen waar ouderen nuttige informatie kunnen vinden indien zij zelf (meer) actief (willen) zijn op het gebied van (mantel)zorg of sociale activiteiten.
Voor iedereen die te maken heeft met een Persoons Gebonden Budget (PGB) en alle haken en ogen die daaraan verbonden zijn, is er de site van Per Saldo.
De website van LOC (Landelijk Overleg Cliëntenraden) is bestemd voor mensen die betrokken zijn bij de zorg en in de cliëntenraad zitting hebben genomen. Ze verstrekken veel informatie over de wijze waarop deze zorginstellingen om dienen te gaan met hun cliënten.
Mantelzorg NL (eerder bekend als Mezzo) is de landelijke vereniging voor iedereen die (mantel)zorgt voor een naaste. Dat zijn dikwijls ouderen, maar ook jongeren vervullen vaak mantelzorgtaken. Behalve hun website geven zij ook ieder jaar een aantal kleine, handige boekjes uit met zeer nuttige informatie.
De website Seniorplaza gaat niet zozeer over zorg en ondersteuning, maar vooral over ontmoeten en bezig zijn. Er staan allerlei zaken op voor ouderen die vroeger of juist nu belangrijk zijn, zoals de teksten van oude liedjes uit je jeugd, zoeken naar oude vrienden of klasgenoten, recepten om te koken of boekbesprekingen.
Tot slot een leuke tip voor een avondje uit! Stichting Vier het leven is een organisatie voor ouderen die het mogelijk maakt om naar theatervoorstellingen, films en evenementen te gaan. Het is bedoeld voor ouderen graag die gezelschap hebben, maar niet meer zelf over straat willen in de avonduren. Het lidmaatschap is gratis. Iedere twee of drie maanden ontvangt men informatie over bijeenkomsten in de buurt waar men woont (tot ook verder weg soms). Men kan aangeven welke voorstellingen men wil bezoeken. In de prijs die vermeld staat is ook inbegrepen: het halen en brengen per auto, de consumptie vooraf en tijdens de pauze plus de toegangskaart voor de chauffeur.
Comments