top of page
  • Redactie

Op bezoek bij... eerstejaars studenten Fysiotherapie

Bijgewerkt op: 4 jul. 2019

In de rubriek "Op bezoek bij.." geven we een (beeld)verslag van de bezoeken die onze forumleden afleggen aan onze partners. Heel vaak levert ons Ouderen- en Mantelzorgforum een bijdrage aan onze partners in het onderwijs. Zo ook begin juni. Drie forumleden, en de vrouw van een deze forumleden, brengen een bezoek aan eerstejaars studenten fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam.

Het is voor de studenten een kans om binnen hun blok "Kwetsbare ouderen" een beter beeld te krijgen van het ouder worden en de mogelijkheden en beperkingen die dit met zich meebrengt.
"Geen seniorenyoga hoor, gewone yoga"


De studenten krijgen de opdracht de 'ouderen' het hemd van het lijf te vragen. Dan hebben ze aan onze forumleden een goede. Bijna geen vraag is hen te gek. De forumleden vertellen over hun eigen beweging. Het is hen met de paplepel ingegoten veel te blijven bewegen. Terwijl ons ene 81-jarige forumlid dat doet door oefeningen (waaronder squads) te doen in eigen huis, vertelt een ander forumlid dat zij vijf dagen van de week naar yoga gaat: "Maar dan geen seniorenyoga hoor, gewone yoga" benadrukt zij. De forumleden drukken de studenten op het hart dat zij het belang van beweging uitdragen onder de eventuele ouderen die zij later zullen gaan behandelen. Want, zo legt een forumlid uit, net als dat je geestelijk vermogen onderhoud vraagt, moet je jezelf ook in fysieke zin blijven onderhouden. Een ander forumlid benadrukt het belang van vertrouwen: "neem geen houding aan van 'ik weet het beter', nee, probeer te helpen vanuit je persoonlijke relatie met de oudere."
"Ze doet gewoon nog squats!"


Na afloop zijn de studenten zichtbaar onder de indruk. "Ze doet gewoon nog squats" zegt een student vol verbazing. Weer een andere student geeft aan dat er zoveel levenservaring uit de verhalen van de ouderen sprak. Wanneer de docent vraagt of de studenten zojuist kwetsbare ouderen hadden gezien blijft het even stil. Misschien op fysiek vlak zo nu en dan, geven de studenten aan. Maar op mentaal vlak toch zeker niet: "wat een mooie mind-set hadden deze ouderen".

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page