top of page
  • Redactie

Op bezoek bij … nieuwe generatie ouderen(zorg)

Bijgewerkt op: 9 jun. 2020

Op 27 november vond het Nieuwe Generatie Ouderen(zorg) congres plaats in Nieuwegein. GENERO verzorgde een lunchworkshop met als thema: Niets over ouderen, zonder ouderen: hoe doe je dat? GENERO netwerk-coördinator Hanna van Dijk en ESHPM-promovendus Oemar van der Woerd gingen in deze workshop specifiek in op de co-creatie tussen generaties als antwoord om samen de zorg voor ouderen in de regio vorm te geven.

Sprankeling tussen jong en oud

Als de leden van het Ouderenforum participeren in het onderwijs, maar ook in onze lokale netwerkbijeenkomst in Rotterdam gebeurde het: de sprankeling tijdens het contact tussen jong en oud. Binnen GENERO leeft het idee van het opzetten van een ‘Jong GENERO’; een soort denktank met jonge onderzoekers, beleidsmakers en zorg- en welzijnsprofessionals die in samenwerking met het Ouderenforum problemen in de ouderenzorg wilt adresseren en aanpakken.


Win-win situatie

De meerwaarde voor co-creatie tussen jong en oud wordt erkend in het rondetafelgesprek. De deelnemers vinden dat jong en oud van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. Ook kan het wederzijds begrip vergroten en het gevoel geven ertoe doen. We hebben elkaar nodig. Een van de deelnemers stelt: “Ontschotten van leeftijdsgroepen kweekt respect en solidariteit”. Maar ook niet onbelangrijk: de verbinding van jong en oud zorgt voor plezier! Bij een succesvolle uitvoering van co-creatie tussen jong en oud is er sprake van win-win situatie.


Boomer

Aan de hand van stellingen kwam het gesprek op gang of ouderen en jongeren voldoende naar elkaars wensen en behoeften luisteren. De perceptie is soms aanwezig dat jongeren ‘bang’ zijn voor ouderen. En krijgen ouderen wel de kans om zich meer tot jongeren te wenden? Er wordt besproken dat de negatieve beeldvorming over ouderen en jongeren daarbij niet helpt (zo wordt op 17 december ook bevestigd met de keuze voor het woord van het jaar 2019 boomer: persoon, m.n. van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen – red).Niet te veel regisseren, maar wel de dialoog organiseren

De thema’s waarop co-creatie tussen jong en oud nuttig wordt bevonden, zijn heel divers. Zo noemen de deelnemers van de lunchworkshop: welzijn, wonen, mantelzorg, voorbereiden op de toekomst, technologie, medisch en sociaal terrein en vrijwilligerswerk. De diversiteit aan thema’s laat al zien dat je niet te veel kunt regisseren, maar vooral de dialoog moet organiseren.
Samen eten als ingrediënt voor co-creatie

Het begint bij de bereidheid om het gesprek aan te gaan en naar elkaar te luisteren. Kernwoorden hierbij zijn: openheid, respect en vertrouwen. Gesprekken kunnen gemakkelijker ontstaan op natuurlijke momenten, bijvoorbeeld tijdens het eten. Eten moeten iedereen! Het is een logische eerste stap om jong en oud te mixen, want het is belang om geen separate werkelijkheden te creëren tussen jong en oud.

36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page