top of page
  • Redactie

Op bezoek bij... werkconferentie Havenue

Bijgewerkt op: 9 jun. 2020

"Ik ben van voor de oorlog". Elly Bal, forumlid van GENERO, stelt zich op het podium aan de aanwezigen van de werkconferentie van Havenue voor. Samen met Arend Arends, klinisch geriater, is zij vandaag dagvoorzitter.


"Ik ben een kritische oudere" waarschuwt zij de aanwezigen meteen. Tijdens deze tweede werkconferentie van Havenue worden de successen en lessons learned gedeeld. Havenue heeft als doel ouderen te ondersteunen om langer thuis te kunnen blijven wonen en/of kortdurend te herstellen op eerstelijnsverblijfsbedden. Lees meer over dit initiatief op onze projectpagina.


"Op welbevinden baseer je je leven"


Na het welkomstwoord van de dagvoorzitters kijkt Mark Janssen, voorzitter van de stuurgroep van Havenue, met zijn 'nieuwjaarsspeech 2021' vooruit op de ontwikkelingen. Hij neemt ons mee in de dromen van de stuurgroep van Havenue.

Vervolgens vertelt Machteld Huber, voormalig huisarts en onderzoeker, meer over het door haar geïnitieerde gedachtegoed rondom positieve gezondheid. "Binnen Havenue werken jullie met bouwstenen en misschien zou positieve gezondheid wel het cement moeten zijn tussen deze bouwstenen", suggereert Machteld Huber. Huber zet uiteen hoe zij na zorgvuldig onderzoek tot een verdere invulling van positieve gezondheid is gekomen.

"Interessant is dat verschillende betrokkenen heel verschillend denken over de waarde van elke dimensie van gezondheid. Zorgprofessionals, vooral artsen en beleidsmakers, hechten veel belang aan lichaamsfuncties als klachten en conditie. Terwijl patiënten zelf álle dimensies belangrijk vinden, dus ook kwaliteit van leven en zingeving. Door de nadruk te leggen op veerkracht en eigen regie, voelen patiënten zich in hun kracht aangesproken en niet uitsluitend benaderd als zieke."licht Huber toe.


Elly onderschrijft het verhaal Huber volledig. Ze herkent dat in tijden van lichamelijke verliezen des te duidelijker wordt wat het belang is van welzijn: "Welbevinden is toch een van de dingen waarop je je leven baseert." stelt Elly.

De deelnemers worden uitgenodigd om voor henzelf na te gaan wat hun (positieve) gezondheid bepaalt. Bij het invullen van de spinnenweb moeten de volgende vragen worden beantwoord: welk cijfer ken je toe aan de verschillende domeinen van gezondheid, welke thema's wil je met name verbeteren, wat of wie zijn daarin jouw 'saboteurs' en wat helpt om de weerstand voorbij te komen? Leerzaam is dat de domeinen waar je al het beste op scoort, vaak ook de domeinen zijn waar je als mens graag nog meer verbetering wilt zien.


"De patiënt mag niks merken van de schotten in de zorg"

Nadat Susan Barto, verpleegkundig specialist en Petra van der Valk, specialist ouderengeneeskunde een inkijkje geven in hoe Havenue vanuit hun functie meerwaarde heeft, vangt een paneldiscussie aan over uitdagingen van het samenwerken

in de hele keten. Juan Seleky, forumlid van GENERO, laat tijdens de discussie de stem van ouderen horen. Hij vraagt aandacht voor de groep migrantouderen en laaggeletterden binnen mooie concepten als Havenue. Ook benadrukt hij dat patiënten niks moeten merken van de schotten; "dat is de uitdaging waar we voor staan".
Vervolgens overhandigen Mark Janssen en Hendrik Jan van den Berg (bestuurder bij Lelie Zorggroep) het ambitiedocument aan Elly en Juan.

Tijdens de afsluiting krijgt Elly het slotwoord. Ze doet een oproep aan alle aanwezigen: "Neem jullie verantwoordelijkheid, samen kan dit slagen, maar dat vraagt om samenwerking in de volle breedte tussen zorg en welzijn".


Foto's: John Vane ©67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page