top of page
  • Redactie

Infomail editie 68







Beste lezer,

 

In editie 68 van onze Genero Infomail de nodige aandacht voor het onderwerp Dementie. We wijzen je ook op een onderzoek over ouderen die vallen, vertellen je over de nieuwe podcast van de Raad van Ouderen en vragen je aandacht en/ of medewerking voor een tweetal projecten van onze partners. En natuurlijk is er meer. Veel leesplezier! 

 

1. Podcast 'Wonen in een gemeenschap': in de podcastserie 'Ouderen spreken zich uit', dit keer een aflevering over wonen in een gemeenschap. Prettig wonen in een omgeving met mensen die elkaar steunen als dat nodig of gewenst is. Twee leden van de Raad van Ouderen, Marie-Jeanne Boltong (ook Genero) en Koen van den Heuvel gaan in gesprek met Hans Adriani, bestuurlijk aanjager Wonen, Welzijn, Zorg voor ouderen. Veel luisterplezier.

 

2. Dementie Lenteweek: het Kennisnetwerk Dementie organiseert van 8 tot en met 12 april 2024 de Dementie Lenteweek. In die week kan je korte online sessies volgen. Voor de werkenden onder ons is dat, hopen wij, goed te combineren met de werkzaamheden. Het exacte programma is nog niet bekend. Op de website van Zorg voor Beter lees je er meer over en kan je je mailadres achterlaten, zodat je op de hoogte blijft van de programmering van de Dementie Lenteweek.

 

3. Langdurige zorg 

 

* Zorgkantoren falen steeds vaker in nakomen zorgplicht: in SKIPR lazen wij een artikel over een waarschuwing van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij waarschuwt dat de houdbaarheid van de langdurige zorg in toenemende mate onder druk staat. Door het groeiend aantal wachtenden slagen de zorgkantoren er steeds minder in om hun zorgplicht na te komen. Dat staat in een rapport dat de NZa onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vanuit het artikel kan je doorklikken naar het rapport.

 

* Borgen voor de toekomst: het CIZ, Zorginstituut Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit en het CAK hebben een gezamenlijke Werkagenda Langdurige Zorg gemaakt. In de Werkagenda zetten zij uiteen welke stappen er gezet moeten worden om de langdurige zorg toekomstbestendig te maken. De organisaties focussen op 4 onderwerpen: sociale context in de Wlz, de Wlz beschikbaar houden voor de meest kwetsbaren, hulp bieden bij verdelingsvraagstukken in de regio's met krapte en de complexiteit in de zorg/ het stelsel drastisch verminderen. 

 

4. Advies Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) 'Van overleven naar bloeien: bestaansonzekerheid voorkomen en verminderen': de RVS adviseert de Rijksoverheid om het zelfredzaamheidsprincipe af te schaffen. Hulp en ondersteuning aan mensen moet zich niet richten op korte termijn herstel, maar op weerbaarheid op de lange termijn. De Raad adviseert om hulp en ondersteuning door de rijksoverheid te richten op bloei in plaats van op zelfredzaamheid. Met de huidige focus op zelfredzaamheid overschat de overheid het doenvermogen van mensen. Dit leidt ertoe dat mensen te laat en te kortstondig de hulp krijgen die ze nodig hebben. Waardoor zij lange tijd in onzekerheid blijven leven of er telkens weer in terugvallen– zij overleven dus.

 

5. Academische Werkplaats Ouderen Zeeland (AWOZ): op het spoor gezet door de AWOZ nieuwsbrief, lazen wij op de website van AWOZ een update over een onderzoek naar eenzaamheid in de verpleeghuissetting en een korte terugblik op het AWOZ symposium van eind vorig jaar. Uit de update begrijpen wij dat communicatie (interviews) met verpleeghuisbewoners over een onderwerp als eenzaamheid interessante inzichten oplevert. Wordt vervolgd.   

 

6. Vallen en valpreventie 

 

* in Rotterdam: de gemeente Rotterdam is een poosje geleden gestart met een communicatiecampagne 'Kleine val. Grote gevolgen' . Met deze campagne wil de gemeente oudere mensen bewust maken van het risico dat ze lopen om te vallen. Op de website informatie voor de oudere, die onder meer een Val Niet Test kan doen en via een doorklikmogelijkheid ook voor de professional. 

 

* onderzoek van Zuster Jansen naar valongelukken: Zuster Jansen, een particuliere thuiszorgorganisatie die door heel Nederland actief is, publiceerde recent een onderzoek over vallende ouderen. Op basis van CBS-data, met een overzicht van het aantal ouderen dat na de val in het ziekenhuis terechtkomt. Gesplitst per provincie en ook per gemeente. Nemen we Rotterdam als voorbeeld, dan gaat het om 191 ziekenhuisopnamen na een valincident, per 10.000 inwoners.

 

7. Checklist met vragen over zien: In de nieuwsbrief van onze partner Bartiméus lazen wij over de checklist met vragen over zien. Het is niet altijd duidelijk of jouw zicht de oorzaak is als dagelijkse werkzaamheden wat lastiger kunnen worden uitgevoerd. Een handige checklist van Bartiméus kan je helpen daar meer duidelijkheid over te krijgen.

 

8. Beproefde formules, gedurfde experimenten. Sterk sociaal werk samen met zorg, wonen en andere partners: we kwamen op de website van Sociaal Werk Nederland een rijk geschakeerde Ideeënbundel tegen met praktische tips en handvatten om tot goede gesprekken te komen en duurzame samenwerking met gemeenten, zorgpartijen en zorgkantoren. Met veel goede voorbeelden vanuit de praktijk. Vanuit ons Genero werkgebied zagen wij voorbeelden uit Alblasserdam, Breda en Rotterdam.

 

9. Levensboek voor mensen met dementie én migratieachtergrond: op de site van Zorgstandaard Dementie lazen wij over de publicatie van het Levensboek voor mensen met dementie én migratieachtergrond. Het boek werd ontwikkeld door Dementienetwerk Twente in samenwerking met Pharos. Het Levensboek is getest door de doelgroep zelf en is goed ontvangen door casemanagers en mantelzorgers. 

 

10. Terugblik kenniscafé Vitaal Ouder Worden: op 16 januari 2024 werd door de Werkplaats Sociaal Domein samen met studenten van de minor Engaging Aging en EMI het kenniscafé Vitaal Ouder Worden georganiseerd. In de Hillevliet in (Rotterdam) Zuid. Tijdens dit Kenniscafé werden de ervaringen gedeeld met het werken vanuit verschillende beroepsperspectieven aan het thema “waardevol ouder worden”. Er zijn verschillende invalshoeken gebruikt, van verpleegkunde tot bedrijfskunde, om aan de slag te gaan met en voor ouderen. Tijdens het Kenniscafé werden de producten, processen, lessen en de meerwaarde van samenwerken vanuit de opgedane ervaringen gedeeld. In de voorbereiding hebben ouderen vanuit Genero een rol gespeeld.

 

11. Doe je mee?: onze Genero Infomail is voor onze partners een mooi medium om kandidaten te werven voor deelname aan projecten die (mede) verband houden met ouderen. Wij ontvingen een tweetal verzoeken van Genero partners, waarvoor wij graag ruimte vrijmaken.

Het 4D PICTURE-project: als je kanker hebt of hebt gehad, dan weet je dat er veel bij komt kijken. Zoals de diagnose, het begrijpen van informatie, het maken van keuzes en het omgaan met de behandeling. Om dit proces te verbeteren leert Yassin Engelberts namens het 4D Picture-project graag van je ervaringen en inzichten. Je kunt hier een vragenlijst invullen.

Het KHealthinAir project: het ErasmusMC zoekt senioren, van 60 jaar en ouder, voor een onderzoek naar luchtkwaliteit binnenshuis en de gezondheid van de (senior) bewoner van het huis. Met het onderzoek wordt de luchtkwaliteit van verschillende omgevingen in kaart gebracht. Ook wordt bekeken hoe geadviseerd kan worden de luchtkwaliteit te verbeteren ten behoeve van je gezondheid. Meer informatie lees je in de poster die als bijlage bij deze Infomail gaat. 

 

12. Anne-Mei The: ‘Geen wonder dat mensen met dementie het opgeven.’: een inspirerend vraaggesprek met Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Sociale Benadering Dementie op de site van Sociale Vraagstukken. Zij zegt vraaggesprek: ‘Mensen met dementie zijn in de Sociale benadering Dementie nog steeds mensen met een biografie, met een netwerk, met capaciteiten, met het vermogen tot liefde. Met 80% van de mensen met dementie, ook in verpleeghuizen, kun je nog heel goed praten.' 

 

Agenda:

* Theatervoorstelling AU!derdom: AU!derdom is een theatervoorstelling die gericht is op het uitbeelden van minder prettige situaties die senioren in de omgang met elkaar kunnen meemaken. Om vormen van ouderenmishandeling zoals ontspoorde mantelzorg en financiële uitbuiting bespreekbaar te maken heeft Theater In Feite deze theatervoorstelling ontwikkeld. Op woensdag 6 maart 2024 om 13.30 uur in het huis van de wijk Het Middelpunt, Slinge 250 in Rotterdam. Informatie en aanmelden: rajshree.moti@wmoradar.nl 

 

* Nationaal Dementie Congres 2024: onder de titel 'Dementie onder de loep-Van wetenschappelijk onderzoek naar praktijk' organiseren ZonMw en Alzheimer Nederland, op 15 april 2024 van 12.00 (inloop met lunch} tot 17.00 uur het Nationaal Dementie Congres. In het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Deelname is gratis en het is ook mogelijk om het congres online (van 13.00 tot 17.00 uur) te volgen.



Poster_onderzoek binnenluchtkwaliteit_ EMC
.pdf
Download PDF • 237KB

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page