top of page
  • Redactie

Terugblik: Genero leest! 'Morgenrood' door Willem van Toorn

Woensdag 11 oktober kwam de leesclub 'Genero leest!' opnieuw samen. Dit keer om het boek 'Morgenrood' van Willem van Toorn te bespreken. Een boek waarover de meningen verdeeld waren, wat zorgde voor een zeer boeiende bespreking. Martin van de Wiel, lid van ons Ouderen-en Mantelzorgforum én van de leesclub, blikt met ons terug.


Op basis van gevonden dagboekgeschriften gaat een jonge Amsterdammer op zoek naar gebeurtenissen en locaties van zijn betovergrootvader tijdens de eerste wereldoorlog. Achter de monumenten van de oorlog zit het verhaal van mensen. Het boek geeft een beeld van familiegeneraties en karakters. Tegenstellingen in familieverband en de relaties tussen personen worden uitgebreid beschreven. De hoofdpersoon is een boekenwurm en haalt steeds belangrijke auteurs aan met hun denkbeelden. Dit in contrast met de manier waarop zijn vriendin de wereld meer ervaart vanuit de kunst door het maken van foto’s en schilderijen. Op verschillende momenten in het boek stopt de schrijver even met zijn verhaal en reflecteert hij vanuit feitelijke gebeurtenissen van het nieuws en artikelen uit de krant.


'Wellicht dat ik het boek na deze bespreking nog wel een tweede kans geef'

Deelnemers van de Genero leesclub verschillen van mening over het boek. Enkele deelnemers hebben het boek weggelegd en niet uitgelezen. Andere deelnemers zijn juist enthousiast. Dit zorgde juist voor een erg boeiende discussie. 'Wellicht dat ik het boek na deze bespreking nog wel een tweede kans geef', aldus één van de leesclubleden die in eerste instantie minder enthousiast was over het boek.

Het boek is erg beschrijvend en vanuit het leven van personen passeren veel thema’s de revue. Het is soms moeilijk om de rode draad in het boek vast te houden. Het boek laat zien dat de werkelijkheid complex is en verwarrend. Er zijn geen pasklare antwoorden te geven.

De karakterbeschrijvingen tonen het verdriet en de zorgzame liefde van de generatie uit de eerste wereldoorlog, het socialisme en idealisme van de generatie hierna, het platte ongeloof en de arrogantie van een vader uit een volgende generatie en de ontwikkeling naar volwassenheid en de liefde van de jongere generatie. Door karakters te beschrijven worden dingen bij elkaar gebracht


Mensen zijn ook het product van vorige generaties en zijn zich hiervan onvoldoende bewust.

Het boek geeft aan hoe mensen onderdeel zijn van een samenleving, hierin meegaan en het onvermogen hebben om dingen te veranderen. Dit is van alle tijden. Mensen zijn ook het product van vorige generaties en zijn zich hiervan onvoldoende bewust. Vanuit de diverse karakters van mensen zet het boek beelden weg van universele thema’s zoals macht, ongelijkheid en politiek. De tegenstellingen op persoonlijk niveau worden zichtbaar in de manier waarop de samenleving is georganiseerd en het systeem uiteenvalt in stromingen.


Gemeenschappelijk is het idee dat we elkaar moeten vasthouden met aandacht voor elkaar. Enkel ideologische dromen over een nieuwe mens is onvoldoende. De actualiteit leert dat we waakzaam moeten zijn en dat een fatsoenlijke samenleving ook grenzen mag stellen. Democratie en vrijheid kent spelregels en sommige zaken zijn volstrekt onaanvaardbaar. Zo mogen fundamentele behoeften als onderwijs, wonen, gezondheidszorg, vervoer niet enkel aan de markt worden overgelaten. Het boek sluit af met de waarschuwing die corona ons geeft. Hoop is belangrijk en mogen we niet verliezen. In het laatste hoofdstuk mijmert de hoofdpersoon om zijn baan in het onderwijs aan de Zuidas te verwisselen voor een baan in het reguliere onderwijs.


De volgende editie van Genero leest! vindt online plaats op 30 november van 19:30 tot 20:30. Het boek dat dan behandeld zal worden is 'Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel' door Francine Oomen. Opgeven kan via deze link. We hopen je te zien bij de volgende editie!





12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page